top of page

ETHOS

Discours D transparante achtergrond_edited.png

Discours zet zich in voor meer dialoog in de maatschappij. Dialoog is meer dan een communicatiestijl alleen, het is een visie om jezelf meer te dragen en dat te benutten om ons degelijk te verhouden ten aanzien van onze medemens.

 

Alleen door degelijkheid en goed dialoog te voeren, kunnen we nuance ruimte geven en gaan we er als gehele mensheid op vooruit.

Door zo veel mogelijk verantwoordelijkheid te nemen over onszelf en door te begrijpen dat we ‘slechts’ een mens zijn, maken we degelijkheid mogelijk.

 

1) Verantwoordelijkheid; Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven, ongeacht. Ik draag niet bij alles schuld, maar ben altijd verantwoordelijk voor de oplossing.


2) Bewustzijn & Zelf-Ontnuchtering; Ik ben een menselijk dier, waar bepaalde principes en fouten van nature in zitten. We kunnen dit slechts deels overstijgen als we onszelf hiervan bewust zijn.

3) (Zelf)Zorg & (Zelf)Beheersing; Ik kan alleen het beste van mezelf zijn én geven, indien ik mijn beste ‘ik’ maximaal ontplooi. Let wel; Wegens de menselijke ‘luie’ natuur betekent dit vaak ook ‘hard’ zijn voor onszelf.

DEGELIJKHEID

PS. We zijn allemaal mensen; We zijn op het einde van de rit ook maar mensen en mogen falen. We mogen ook genieten, zinloze fun en heerlijke momenten hebben. We moeten er gewoon over waken dat dit in balans is, en blijft.

dane-deaner-wnkE42AFNZg-unsplash_edited.jpg
renate-vanaga-25080dt1alw-unsplash.jpg

DIALOOG

Door onszelf te dragen, kunnen we ons respectvol verhouden tot de ander om samen verder het leven te onderzoeken.


1) Mens-Tot-Mens; Ik behandel iemand anders als een even complex individu als mezelf. Dat betekent ook elkaar de ruimte geven om context te bieden en grenzen af te tasten.
 

2) Sterke Meningen, Losjes Gehouden; Mijn huidige standpunten zijn niet meer dan de huidige optelsom van mijn huidige kennis en ervaring.
 

3) Wees Kritisch Nieuwsgierig.

PS. Wees Ontspannen. Vaak gaan we gesprekken en meningsverschillen te ‘serieus’ aan. We mogen gerust humor doorheen het gesprek gebruiken en plezier halen uit het luidop nadenken.

NUANCE

De complexiteit van de wereld en het leven is van zo’n grootorde, dat we nooit de volledige waarheid in pacht kunnen hebben.

 

Los van onze persoonlijkheid en persoonlijke voorkeuren, dienen we ruimte te geven aan de mogelijkheid tot nuance. Als er een waarheid is, ligt die over het algemeen meer in het midden dan in de extremen.

seyi-ariyo-S2B4ghVWXhE-unsplash_edited.j

Ik heb niet het beste antwoord
Jij hebt niet het beste antwoord
Samen hebben we waarschijnlijk een veel beter antwoord

Het midden is het antwoord

bottom of page